Rijinstructeurs mogen wettelijk hun mobiele telefoon gebruiken tijdens de les. Tijd voor een app verbod?

 

Rijinstructeurs mogen op dit moment hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven, op grond van een uitzonderingsbepaling in het RVV 1990. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat rijinstructeurs die hun telefoon gebruiken tijdens het lesgeven, een verkeerd voorbeeld geven aan de beginnende bestuurder en wil daarom het handheld telefoongebruik door instructeurs verbieden en gaat hiervoor in overleg met de rijschoolbranche. Dit is een van de maatregelen uit het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021.

 

Moet er een landelijk bel of app verbod komen?.

 

De tegenstanders van het telefoon verbod:

Met name de zzp’ers zien problemen in het verbod. Zij hebben geen kantoormedewerkers die vragen van leerlingen kunnen opvangen. “Gaat me een hoop nieuwe aanmeldingen kosten! Misschien de minister bij mij kantoor komen zitten”, reageert een rijschoolhouder. “Even serieus: ze slagen vanochtend voor de theorie scooter en willen direct een datum voor praktijk horen. Als ik vervolgens vertel dat ik ze vanavond even terug bel hebben ze ergens anders al een datum!”

“Als een telefoon niet mag, moet ik dan overstappen naar papieren instructiekaart?”, vraagt een ander. “Dat mag dan wel? Wat is dan het verschil qua afleiding? Een goede instructeur kan multitasken en weet bij welke leerling hij of zij meer moet opletten als bij de ander.” aldus rijlespro.

 

De voorstanders van het telefoon verbod:

Andere rijinstructeurs vinden een ‘appverbod’ niet meer dan logisch, blijkt uit de reacties. “Een rijinstructeur hoort niet met zijn telefoon bezig te zijn tijdens het rijden en een leerling rent echt niet gelijk naar een andere rijschool als jij zegt dat je in de avond terugbelt. Leerlingen begrijpen dat heel goed.”

Een instructeur schrijft dat hij negatief verrast is door de uitkomst van de poll. “Tuurlijk mag je hem gebruiken als je stilstaat (omdat je er geweldig lesmateriaal op kwijt kan). Maar tijdens het rijden kan dit echt niet. Wij moeten het goede voorbeeld geven!”

De brancheverenigingen FAM, VRB en Bovag staan achter het plan van het ministerie. “Een leerling hoort alle aandacht van een instructeur te krijgen”, zegt FAM-voorzitter Ruud Rutten. Branchevereniging VRB is partner van de MONO-campagne tegen het appen in het verkeer. Instructeurs moeten het goede voorbeeld geven aan hun leerlingen, stelt Irma Brauers: “Wij roepen onze leden op het bellen en appen achterwege te laten tijdens de rijles.”

Ook Bovag is partner van MONO. “Een instructeur hoort het goede voorbeeld te geven en daar past telefoongebruik dus niet bij”, zegt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. “Sowieso dient een instructeur zijn ogen en oren bij de leerling en op de weg te houden.” Ook Bovag roept leden op om het telefoongebruik te beperken tot noodgevallen. “Telefoontjes en berichten van klanten kunnen in de meeste gevallen ook op een later tijdstip worden afgehandeld. Zorg dan bijvoorbeeld ook voor een sympathieke tekst op je voicemail die begrip kweekt voor het feit dat je rijles aan het geven bent en dus niet de telefoon kan beantwoorden op dat moment.”

 

Wat vindt de rijles specialist:

Een leerling betaald voor kwaliteit rijlessen en moet volgens de rijles specialist de volledige aandacht krijgen. Wij zijn dus van mening dat een bel en app verbod niet meer als normaal is. Dat de instructeur hierdoor klanten mist is zeker niet het probleem van de leerling, dan moet de rijschool hier maar een creatieve oplossing voor verzinnen.

Hoe voelt het voor leerlingen die faalangst hebben en de instructeur is aan het bellen of appen is tijdens de rijles? 

Als jij straks jouw rijbewijs hebt, mag je tijdens het autorijden jouw telefoon niet in de hand houden. Doe je dat wel dan riskeer je een boete van € 230,-. Is deze hoge boete terecht. Ja, ik zie dagelijks mensen slingeren en bijna ongelukken maken en als ik er voorbij rij dan zijn ze 9 van de 10 keer aan het bellen.

Autorijden is een serieuze zaak. Rijles krijgen en geven is een serieuze zaak waar alle aandacht naar toe moet.

Ben jij het hiermee eens of oneens? Laat een bericht achter.